California House / Gluck+

California House / Gluck+

California House / Gluck+ - Exterior Photography © Timothy Hursley

California House / Gluck+ - Interior Photography, Living Room, Table, Chair California House / Gluck+ - Exterior Photography, Windows California House / Gluck+ - Interior Photography, Living Room, Table, Chair, Deck, Patio California House / Gluck+ - Interior Photography, Table, Chair, Windows + 30

  • Area Area of this architecture project Area :  7500 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers :   Miele , Corian, Echo Wood, Fenix, Flare, Schuco, Sub-Zero, Wolf

More Specs Less Specs California House / Gluck+ - Exterior Photography, Windows © Here and Now Agency – Paul Vu

Text description provided by the architects. The site is spectacular, a steep north-facing hillside with unobstructed views of the mountains beyond and a 180- degree panorama from the Hollywood sign in the east to the Burbank airport in the west. Building on this site, long considered unbuildable, presented two challenges: first, to minimize the impact of the house on the landscape, and second, to create a sufficient flat area to be comfortable for outdoor activities.

California House / Gluck+ - Image 26 of 30 Plan - Upper floor California House / Gluck+ - Image 25 of 30 Plan - Lower floor

The solution bifurcates the building, each half with its distinct tectonic and programmatic function. The lower floor is carved into the hill and with its expanse of green roof, it creates a strong ground plane, or bench, in the steeply sloping land. Bedrooms, bathrooms, storage, media room, and other family and utility spaces are arrayed along the hillside. This section, though large, is meant to be essentially invisible.

California House / Gluck+ - Interior Photography, Living Room, Table, Chair © Here and Now Agency – Paul Vu California House / Gluck+ - Interior Photography, Table, Chair, Windows © Here and Now Agency – Paul Vu California House / Gluck+ - Image 27 of 30 Section

This invisibility contrasts with the strong sculptural form that the house presents to the viewer. A glass-sided pavilion creates a loft-like space for the communal activities of living, cooking, dining, entertaining, and so on. Everything here is configured to maintain the simplicity and openness of the space. Kitchen and spatial divisions never touch the ceiling so that it seems to float above on independent steel supports. Three solid wood-faced “boxes” (the only interruption in the glass) contain “messy” program elements, including closets, fireplace, TV screen, pantry, kitchen office, and powder room, maintaining the integrity of the large space.

California House / Gluck+ - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, Table, Chair, Sink © Here and Now Agency – Paul Vu California House / Gluck+ - Interior Photography, Bedroom © Here and Now Agency – Paul Vu

Like a vast parasol, the roof of the house is a rectangle with upturned edges that extend well beyond the footprint of the rectangular pavilion. The roof is twisted in relation to the glass rectangle, making it seem to float and creating shade in and outside the house. Depending on the time of day or season of the year, at one corner or another, there is always either shade or sunlight to be found.

California House / Gluck+ - Interior Photography, Living Room, Table, Chair, Deck, Patio © Here and Now Agency – Paul Vu

The house takes full advantage of its hillside location and meets California’s exacting energy requirements. Over half the house is buried into the hillside to passively cool and heat the house. Large glass sliders on the upper level open on all sides for cross-ventilation, such that the house rarely requires mechanical air conditioning even at the height of summer. Solar panels hidden on the upturned roof produce more electricity than the house uses and a large cistern captures rainwater for landscape irrigation. Borrowed light also fills the heart of the lower level through the open stair leading down to the family media lounge and through ground skylights at the end of the primary suite corridor and bath.

California House / Gluck+ - Exterior Photography, Windows, Facade © Here and Now Agency – Paul Vu

Project gallery

See all Show less

About this office

Published on June 12, 2022

Cite: "California House / Gluck+" 12 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . https://www.archdaily.com/983451/california-house-gluck-plusgt ISSN 0719-8884

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

是 否

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.